Bygge hytte med Hytter For Alle AS

På denne siden vil dere kunne lese litt om hvordan vi satte opp hytta Angelina.

Vi har gjort det meste selv, med hjelp fra fagpersoner som har gitt oss tips og råd gjennom hele prosessen.

Det følger både tekst og bilder som forklarer prosessen. Hvis noe er uklart eller dere ønsker mer informasjon rundt det å bygge hytte så er det bare å kontakte oss 🙂

Planlegging rundt det å bygge hytte

Det hele startet med at vi kjøpte tomt og satt i gang med planlegging av vår idé om å sette opp hytta selv. Først og fremst måtte vi finne ut hva slags hytte vi kunne sette opp samt mtp begrensninger på tomta og andre krav relatert til vårt prosjekt. Denne informasjonen fant vi ved å gå inn på kommunekartet og hente inn reguleringsplanen til tomta og hyttefeltet. Det var et par ting som var uklart her, så vi tok kontakt med kommunen for å hente inn riktig og nøyaktig informasjon.

Det var ikke vanskelig å velge hyttemodell, siden vi har alltid likt Angelina med terrasse. Vi hadde også jobbet en del med denne hytteprodusenten i mange år, så vi var klar over kvaliteten på byggesett de leverer.

Siden kommunen hadde krav til takvinkel mellom 22-35 grad, måtte vi forandre takvinkelen på bygget fra 15 grad til 23 grader. Hytta måtte så tegnes inn på kommunens kart med kvotehøyder osv. Til dette måtte vi hente inn et arkitektfirma for å gjøre jobben.

Her er bilder av tomta før vi startet med grunnarbeid:

Klargjøring av tomt og grunnmur

Neste skritt var å finne selskap som kunne klargjøre tomta, lage grunnmur og installere septikanlegg.
Da hyttefeltet ikke er tilkoblet det kommune avløpsanlegget så trengte vi et separat septikanlegg på tomta til vår hytte. Heldigvis så fant vi et firma som både kunne grave ut tomta, installere septikanlegg og søke om tillatelse for anlegget.
Et annet firma kunne ta på seg støping av grunnmur og vi ble enig om at ringmur med isolasjon var det beste valget.

Hele denne prosessen tok flere måneder. Vi begynte med selve byggesøknaden desember 2020 og det ble flere runder med kommune angående hva som måtte ligge ved søknaden. Dette måtte så koordineres med selskapene som skulle gjøre jobben på tomta.

Til slutt må man ha i bakhodet at kommunene kan ha stor pågang med byggesaker tidlig på året da mange ønsker å bygge til sommeren. Sommeren i Norge er som kjent kort, med mye varierende vær. Det kan derfor være smart å ha alt klart til tidlig på året, slik at byggingen kan starte så snart snøen er borte og været blir mer stabilt.

Vi fikk svar på vår byggesøknad mot slutten av mars. Gravingen startet i månedsskiftet mai/juni og grunnmuren ble støpt i slutten av juli. Dette var noe sent, men vi var heldig med været under byggingen av selve hytta.

Under kan dere se bilder av tomta under oppføringen av grunnmuren:

Varelevering

Så var den store dagen kommet: Levering av hytte byggesettet.
Det var mye varer som kom og det ble leid inn utstyr for å laste av varene. Når varene hadde blitt lastet av startet arbeidet med å få oversikt over hva som er hvor. Så startet arbeidet med å åpne pakkene og sortere materialet som skulle brukes. Det viktigste var å finne materialet som skulle brukes først, dvs. bjelkelag og de første veggplankene.

Tyngste pakken veide ca. 1.7 tonn og det var totalt 12 pakker. Av disse 10 pakkene var det 4 pakker som inneholdt vinduer og dører. 2 pakker var takbjelker og 6 store pakker med veggmaterial og diverse.

Dag 1


Første dag med faktisk bygging. Vi startet med impregnering av bjelkelaget. Det går litt seint i begynnelsen, men det er viktig å ta seg god tid slik at alt blir riktig senere. Bjelkelaget må rettes av og diagonalene må sjekkes slik at man vet at det ligger riktig på grunnmuren. Det å bygge hytte er et prosjekt som tar tid, men det er lite vits å ta snarveier. Det vil man kun angre på seinere.

Dag 2

Starten av byggeprosessen går sakte. Delvis fordi man må sortere en mye material for å finne de riktige plankene og delvis fordi man ikke helt vet hvilke planker som skal hvor. Både sortering av material og det å finne ut hvor plankene skal går mye fortere desto lenger man kommer.

Vi får mye spørsmål om hvorfor materialet ikke ligger pakket systematisk. Dette er fordi produsenten vil alltid prøve å pakke slik at materialet tar minst mulig plass på lastebilen noe som sørger for at transportkostnadene blir så lav som mulig.

Dag 3

Det går raskt med å montering av vegger, men det går treig med sortering for å finne de riktige delene, siden det er så mange pakkene med material. Men det er fint å se at bygget begynner å ta form

Dag 4, 5 og 6

Det er relativt enkelt å bygge hytte på denne måten. I denne delen av byggeprosessen handler det mest om å finne de riktige delen (sortere) og banke planken på plass.

Vi kan begynne med de korte veggplanknene som danner vindus- og døråpninger. Sorteringen blir lettere da det stadig blir mindre material 🙂

Dag 7

Første dagen hvor vi ikke har sol og skyfri himmel. Det viktigste er at det ikke regner siden materialet kommer ubehandlet. Vi har allerede begynt å behandle deler av hytta. Fukt trenger inn i ubehandlet trematerial og gjør slik at plankene blir bøyd. Dette gjør at monteringen blir vanskelig.

Vi dekker til det meste av materialet når vi drar for kvelden for at det ikke skal legge seg dugg og fukt på materialet over natta.

Dag 8

Sol og skyfri himmel igjen! Det er flott å bygge hytte når man har fint vær.

Terrassen begynner også å ta form.

Dag 9

Men vi har utfordringer når det gjelder logistikk; vi må få løftet på plass takbjelkene og de veier 200 kg hver. Vi trenger derfor en kran eller traktor.

Heldigvis kommer vi i kontakt med en person som har traktor på stedet og som har mulighet til å hjelpe oss på kort varsel. Det værste hadde vært hvis vi hadde måtte ventet i flere dager på at noen kunne komme å hjelpe oss.

Dag 10

Dårlig vær og regn gjør at vi blir nødt til å bruke dag 9 til å dekke bygget slik at ikke regnet ødelegger materialt som ikke har blitt behandlet enda. Vi har uansett vært ganske heldig med været hittil, hvor vi stort sett har hatt sol og skyfri himmel.

Dag 11

Etter en dag med dårlig vær var vi igjen klar for å bygge hytte.

Det neste steget var å legge alle sperrene opp på takbjelkene. Det er snakk om totalt 60 sperrer. 30 på hver side av taket.

Dag 12 og 13

Neste steg er å legge undertaket. Her bruker vi rull fra BMI Norge. Undertaket stiftes fast. Alle hull blir tettet med undertaksteip. Det er viktig å påpeke at undertak og takdekke ikke er inkludert i byggsettet fra fabrikken. Alt dette kjøpte vi hos lokal forhandler.

Dag 14 til 17

Etter at undertaket var lagt og stiftet fast så er det på tide å legge sløyfer som holder undertaket på plass. Oppå sløyfene kommer lekter som takpannene skal festes i. Dette var en ganske stor jobb og tok flere dager. På grunn av at været begynte å bli veldig ustabilt måtte vi bruke mye til på å dekke til bygget i denne fase av byggeprosessen.

Dag 18 og 19

På grunn av de uforutsigbarhet i været ble vi nødt til å sette inn dører og vinduer før vi gjorde oss ferdig med taket. Heldigvis så regnet det ikke mye og taket var godt dekket. Behandling av vinduer og dører fulgte fortløpende.

Dag 20 og videre

Arbeidet med takpannene tar noen dager, men resultatet blir bra. Under denne delen av arbeidet ble det en del stress da været igjen ble dårlig med regn innimellom. Noen av takpannene måtte tilpasses så det tok tid å få alt riktig og i tillegg så tok det langt tid å skru inn alle skruene som holder takpannene på plass.

Uansett så ble bygget ferdig utvendig og med ett strøk maling i løpet av ca. 23 dager og vi var kun 3 personer som jobbet mesteparten av tiden. Vi var selvfølgelig heldig med været da kun noen få dager ble avbrutt på grunn av regn. Foruten om disse små avbrekkene kunne vi jobbe fra morgen til ettermiddag/kveld stort sett hver eneste dag.

Det var ingen som sa at det å bygge hytte skulle være enkelt, men vi har ihvertfall kommet så langt og resultatet har blitt bra. Ikke dårlig for 3 personer uten noen som helst form for snekkerkompetanse.

Dette er slutten på del 1 om det å bygge hytte. Vi kommer tilbake med mer informasjon og bilder av del 2 som vil dreie seg om den innvendige delen av hytta.

Informasjon om hytta som vi har valgt å sette opp kan dere finne her: